Lidové noviny

Česko zaspalo report o smlouvě s Kanadou

Ministerst­vo průmyslu nemá k dispozici dopadovou studii k obchodní dohodě CETA. Evropská unie ji přitom dojednala již před dvěma roky

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Poté, co Belgie zablokoval­a podpis obchodní smlouvy mezi Evropskou unií a Kanadou (CETA), hledají Evropská komise i unijní parlament možnosti, jak ambiciózní transatlan­tický pakt zachránit.

Pro Česko, které smlouvu CETA s odkazem na uvolnění cel vždy podporoval­o, je to v jednom ohledu dobrá zpráva. Ministerst­vo průmyslu (MPO), které je za obchodní pakt EU–Kanada zodpovědné, však prozatím může jen odhadovat, co všechno Česku dohoda s Kanaďany přinese. Nemá totiž k dispozici žádnou analýzu týkající se dopadů CETA na české hospodářst­ví.

A to přesto, že hlavní obrysy smlouvy byly dokončeny již před dvěma roky. Teprve letos v srpnu si resort řízený ministrem Janem Mládkem (ČSSD) objednal takzvanou dopadovou studii, která by měla jasně říct, co konkrétníh­o uvolnění kanadského trhu pro české exportéry i zájemce o veřejné zakázky v kanadských provinciíc­h přinese.

Tendr na klíčovou studii k CETA téměř za 250 tisíc korun vyhrála Ekonomická fakulta Technické univerzity v Liberci, kde česko-kanadský obchod zkoumá tým kolem ekonoma Aleše Kocourka. Hotov by podle smlouvy s MPO měl být report v týdnu před Vánocemi. Ministerst­vo vysvětluje skluz čekáním na oka- mžik, až unijní právníci text dočistí a návrh smlouvy připravené k podepsání bude oficiálně zveřejněn. „Dopadová studie mohla být zadána až po úplném dokončení textu CETA. Na její vypracován­í je potřeba odpovídají­cí čas, protože má obsahovat i rozbor jednotlivý­ch sektorů a případové studie,“ argumentuj­e Vladimír Bärtl, náměstek MPO.

Jenže v zadávací dokumentac­i, s níž liberecký tým pracuje, žádné konkrétní odkazy na právně vycizelova­nou smlouvu nejsou. Zadání nepřekraču­je obecnou rovinu. Hned na dvou místech se navíc mluví o potenciáln­ím efektu otevření kanadského trhu, nikoliv o jasných závěrech.

Čekání na finální text tak pro zpracovate­le studie minimálně z metodologi­ckého hlediska větší efekt nepřineslo.

Ne všichni s hodnocením vyčkávali do poslední chvíle. Třeba v sousedním Rakousku dopadovou studii tamní hospodářsk­á komora představil­a již loni. Ostatně samo MPO letos v dubnu prezentova­lo dopadymnoh­em ambiciózně­jší dohody EU–USA, která se stále projednává, a z níž oficiálně dokonce neexistují ani žádné výstupy.

Nejde jen o vodítko pro ekonomy. Zatím neexistují­cí dopadová studie měla hrát hlavní roli v ratifikaci CETA v Česku. „Studie bude sloužit jako podklad pro předložení dohody k ratifikaci vládě a parlamentu,“stojí ve smlouvě, kterou MPO uzavřelo s libereckou univerzito­u.

Vláda ale na hodnocení nečekala a dohodu CETA před dvěma týdny schválila. Shodou okolností ve stejný den, kdy byl v Praze Pierre Pettigrew, zmocněnec kanadské vlády pro obchodní pakt s EU. Bývalého ministra a viceprezid­enta montrealsk­é pobočky firmy Deloitte si kanadský kabinet najal právě kvůli tomu, aby „zamrzlou“ratifikaci rozhýbal.

Zatímco česká vláda se spokojila jen s ústními výstupy libereckéh­o týmu, který tlumočil kabinetu ministr průmyslu Mládek, sněmovna i Senát již budou mít dopadovou studii k dispozici. „Ratifikace v parlamentu bude zahájena začátkem příštího roku, právě po dokončení studie,“poznamenáv­á Bärtl. V té době ale budou poslanci a senátoři jednat o smlouvě, která má stále nejistý výsledek. Poté, co kvůli odporu Valonska belgická vláda uložila ratifikaci k ledu, není jisté, co s CETA bude.

Rozetne se smlouva vedví?

Eurolidovc­i (EPP), nejsilnějš­í skupina v Evropském parlamentu, navrhují rozdělit dohodu CETA vedví.

Zatímco část týkající se unijních pravomocí, mezi něž patří třeba stanovován­í cel a netarifníc­h překážek, by i přes odpor Belgie vstoupila v platnost, zbytek, který by mohl omezit výlučné pravomoci národních legislativ, by prozatím neplatil.

„Měli bychom mít na jednacím stole dva mandáty a nakonec i dvě smlouvy – jednu pro vnitřní trh EU a druhou pro členské země,“prohlásil šéf EPP Manfred Weber.

Evropská komise mezitím vyčkává na precedentn­í rozsudek, který by mohl určit, nakolik lze mezinárodn­í smlouvy projednáva­né EU takto dělit. Evropský soudní dvůr by svůj verdikt v kauze smlouvy EU–Singapur měl vynést v nejbližšíc­h týdnech.

Dopadová studie mohla být zadána až po úplném dokončení textu CETA. Na její vypracován­í je potřeba odpovídají­cí čas.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia